Perioada: 16 mai – 18 mai 2025
Tarif: 699 lei
Telefon: 0232 – 267.002 / 0232 – 258.103 / 0731.757.149 (whatsapp)
Pentru aceasta excursie, primim si carduri de vacanta!
Ziua 1 || Iaşi – Cascada Cailor – Moara lui Mecleş Săcel – Muzeul Țărăncii Române
Plecare din Iaşi la ora 600 din parcarea „Cinema Victoria” pe traseul Târgu Frumos – Paşcani – Gura Humorului – Borşa. Admirăm Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România, cu cea mai înaltă cădere de apă (pentru a ajunge la cascadă, se va folosi telescaunul). Moara lui Mecleş datează din 1890 şi este compusă dintr-o vâltoare şi moară propriu-zisă care macină mălai. Continuăm cu Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești care este o casă tradițională veche, construită din lemn între 1720 – 1721. Veți recunoaște de departe poarta impunătoare sculptată, figurile încremenite ale femeilor care stau în așteptare în curte și pomul cu oale – simbol că acolo s-ar afla o fată de măritat. În casă a locuit până la moarte gazda Ileana Chișului (74 de ani). Deși era femeie faină, se zice că a rămas nemăritată pentru că bărbatul ei nu s-a născut; așa că oala roșie stă și azi în curte în vârful pomului cu oale. Muzeul și-a deschis poarta către vizitatori în 2001, după moartea Ilenei Chișului. Transformarea casei în muzeu a fost inițiativa culegătorului de folclor și a scriitorului Nicoară Timiș, rudă cu gazda casei. El s-a împotrivit tuturor ca această casă să fie dărâmată, salvând astfel în centrul Dragomireștiului cea mai reprezentativă casă tradițională românească în care femeia a fost o adevărată găzdoaie, generație după generație.
Cazare în Sighetu Marmației – hotel 3***.
Ziua 2 || Cimitirul Vesel – Casa olarului Daniel Leş – Baia Mare – Biserica Rogoz UNESCO
Mic dejun. Pornim dis-de-dimineaţă spre Cimitirul Vesel, după care mergem pe Valea Marei, traversăm Pasul Gutâi şi ne îndreptăm spre Baia Sprie, unde vom vizita Casa Olarului Daniel Leş, „ultimul dac liber”, unde vom avea o demostraţie de olărit. Pornim spre Baia Mare, unde vom face un tur de oraş pietonal în zona centrală, apoi ne vom îndrepta spre Țara Lăpuşului unde vom vizita biserica de lemn Rogoz, construcţie din lemn de la 1663 şi aflată, de asemenea, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cazare în Sighetu Marmației – hotel 3***.
Ziua 3 || Sighetu Marmației – Memorialul Sighet – Muzeul Etnografic al Maramureşului – Mănăstirea Bârsana
Mic dejun. Incepem cu un tur pietonal în Sighetu Marmației unde vom vedea Biserica Reformată, Curtea Veche, Casa Memorială Ioan Mihaly de Apşa, Muzeul Maramureşeului, Parcul Central, Muzeul Etnografic, Biserica Ucrainiană, Cuiul (locul unde se agață harta în cui). Vizităm Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, construit la 1897 de autoritățile austro-ungare ca închisoare de drept comun ce a funcționat până în anul 1977. Ȋntre 1948 şi 1955 a fost folosită de regimul comunist ca închisoare politică în care a fost exterminată elita românească interbelică. Continuăm cu Muzeul Etnografic al Maramureşului, unde vom admira câteva colecții culese de pe întregul teritoriu al Maramureşului istoric (obiecte de lemn, țesături, covoare, costume, unelte agrigole, olarie şi ceramică). Ultimul obiectiv va fi Mănăstirea Bârsana. Complexul actual a fost început în 1993 de fostul episcop al Maramureşului, Iustinian Chira, care cuprinde 17 construcții, printre care biserica de lemn înaltă de 57 metri, turnul clopotniței, muzeul, casa prăznicarului, casa meşterilor, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului etc. Ne îndreptăm spre Iaşi, unde vom sosi în cursul serii.
Tariful include:
-
Transport autocar, dotat cu aer condiţionat, scaune rabatabile, linie audio-video;
-
Cazare 2 nopţi în hotel 3***, cameră cu 2 paturi, baie proprie, tv;
-
2 mic dejun;
-
Asistență turistică din partea agenţiei.
Tariful nu include:
-
Intrările la obiectivele turistice şi opţionale;
-
Alte servicii decât cele menţionate în programul excursiei.
IMPORTANT:
-
Tariful este valabil pentru un grup de minim 40 de persoane.
-
Pentru un grup mai mic de 40 persoane, tariful se recalculează.
-
Agenția Marion Turism poate schimba ordinea obiectivelor turistice și ordinea opționalelor din program, fără a afecta structura excursiei.