Perioada: 30 aprilie – 4 mai 2025

                  Tarif: 1080 lei

                  Telefon: 0232 – 267.002 / 0232 – 258.103 / 0731.757.149 (whatsapp)

 

 

 

                   Pentru aceasta excursie, primim si carduri de vacanta!


Ziua 1 || Iaşi – Cheile Bicazului – Lacu Roşu – Blaj – Hațeg
Plecare din Iaşi la ora 600 din parcarea „Cinema Victoria” pe traseul: Iaşi – Cheile Bicazului, zonă geografică deosebit de pitorească situată în partea centrală a Munților Hășmaș – Lacu Roşu. Ne vom opri la Blaj, oraş numit “Mica Romă”,  pentru a admira: Câmpia Libertăţii, (Marea Adunare Națională din mai 1848 este momentul în care peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană s-au adunat pe Câmpia Libertății și au strigat : „Noi vrem să ne unim cu țara”), Castelul Arhiepiscopal (cea mai veche clădire din Blaj), Catedrala Greco-Catolică Sf. Treime (primul edificiu construit în stil baroc din mediul românesc, are cel mai mare iconostas din ţară), Primăria, Palatul Cultural, Casa Timotei Cipariu, Parcul Piaţa de la 1848 (proiectat de către arhitectul vienez Martinelli), Parcul şi stejarul Avram Iancu (cu o vechime de 600 de ani, stejarul este un exemplar aproape unic din această specie, în țară, dar și cel mai cunoscut monument al naturii din municipiul Blaj). Seara, sosire în Hațeg.
Cazare în Hațeg – vilă 3***.

 

Ziua 2 || Mănăstirea Prislop – Castelul Huniazilor – I Giardini di Zoe – Cetatea Devei
Mic dejun. Ne deplasăm spre Mănăstirea Prislop, situată în depresiunea Haţeg, la 640 m altitudine. A fost construită în anul 1405, iar în secolul XX stareţ al mănăstirii a fost Părintele Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului. Următoarea oprire va fi la Castelul Huniazilor. Fortificaţia este datată în secolele XIV-XV, iar unul dintre cei mai renumiţi proprietari a fost Iancu de Hunedoara, marele apărător al creştinismului în faţa invaziei otomane. Castelul lui Iancu se întinde pe 7.000 metri pătraţi, suprafaţă ce include cele 42 de încăperi, două terase şi două poduri. Legenda Fântânii sau Legenda Corbului sunt două dintre ecourile care se mai plimbă şi astăzi pe coridoarele castelului, alături de muzica medievală cântată la vibrafon de maestrul Giovanni. Capela, piesele de mobilier în stil eclectic din Camera Domniţelor, Sala Dietei sau muzeul găzduit în Sala Cavalerilor reprezintă câteva dintre numeroasele atracţii ale castelului. Turnul Nou de Poartă, Turnul Toboşarilor sau Turnul Alb, legate între ele de corpuri „de protocol” ca Palatul Administrativ sau Aripa Matia, alcătuiesc împreună povestea unei construcţii în permanenţă adaptată curentelor care s-au înlănţuit de-a lungul celor şapte secole. Admirăm I Giardini di Zoe! Nu, nu suntem în Toscana, ci în satul Banpotoc din România. Grădina a fost gândită și creată cu pasiune de Giovanni Salvatelli, iar rezultatul a fost o grădina renascentistă. Ne îndreptăm spre Cetatea Devei (urcarea se face cu telecabina), clădirea Magna Curia sau Palatul Bethlen – un valoros monument de arhitectură civilă. De ea se leagă mai multe evenimente istorice, căci aici s-au ținut mai multe diete ale Transilvaniei, fiind, de asemenea, și reședință nobiliară. Edificiul, cu proporții de palat, a fost cuprins odinioară în interiorul fortăreței printr-un zid înconjurător care-l despărțea de restul localității. Admirăm casa doctorului Petru Groza, realizată de Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă, Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae, ridicată la 1861 la iniţiativa lui Andrei Şaguna. Ne plimbăm pe Aleea Campioanelor la gimnastică. Seara, revenim în Hațeg.
Cazare în Hațeg – vilă 3***.

 

Ziua 3 || Peşteana – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Mănăstirea Colţ – Sântamaria Orlea
Mic dejun. Ne deplasam la Peşteana, pentru a admira ceva inedit, Muzeul Satului Hațegan şi Biserica Ortodoxă. Continuăm cu un obiectiv, la fel de interesant – Pieptănuşi decoraţi cu Pomul Vieţii, sobe purtând marca unui zeu neştiut al focului, costume populare, blănuri de tot soiul, ceramică, ustensile de bucătărie, cărţile de tarot ale unei ţigănci, dar şi un sarcofag roman. Toate pot fi văzute de turiştii care ajung la Peşteana şi care vor să vadă cum trăiau haţeganii odinioară. Proprietarul colecţiei este Anton Socaci, cunoscut printre voluntarii de la Geoparc cu numele de „nenea Antonică”. A „cules”, ani la rând, toate minunăţiile de pe lume de la peşterenii care aruncau lucrurile vechi, aparent nefolositoare şi lipsite de valoare. Astăzi, casa veche cu fântână la poartă, care s-ar fi prăbuşit dacă Anton Socaci n-ar fi luat-o în grijă, este o mică bijuterie a satului de altădată. Ne oprim apoi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, construită în anii 108-110. Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunăre și făcea legătura cu nordul provinciei. Apoi, vizităm Mănăstirea Colţ (mănăstirea şi cetatea Colţ sunt înconjurate de fascinante povestiri şi un mister aparte. Castelul, subiect al romanului „Castelul din Carpaţi” al lui Jules Verne, avea rol de refugiu, a fost construit în jurul anului 1280. Biserica şi Cetatea aparţin Familiei Cândeştilor. Biserica a fost construită la începutul secolului al XIV-lea, între anii 1310-1315 şi se remarcă din două elemente deosebite: în primul rând prin amplasarea unui turn peste altar şi apoi prin resturile de pictură murală din interior. Ultimul obiectiv din această zi va fi la Sântamaria – Orlea, cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului.
Cazare în Hațeg – vilă 3***.

 

Ziua 4 || Densuş – Casa Vulcanilor din Densuş – Cetatea Mălăieşti – Zimbrăria
Mic dejun. Primul obiectiv al zilei va fi Biserica de piatră de la Densuş, lăcaşul de cult ridicat iniţial în secolul VII, închinat zeului Marte, templu transformat în biserică şi poartă hramul Sf. Nicolae. Apoi vizităm Casa Vulcanilor din Densuş, care face parte din Complexul Geoparcului Dinozaurilor, aflat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Apoi, continuăm vizita cu Cetatea Mălăieşti si rezervaţia de zimbri din Pădurea Slivuț.
Cazare în Făgăraş – hotel 3***.

 

Ziua 5 || Cetatea Făgăraş – Iaşi
Mic dejun. Vizităm Cetatea Făgăraş, complex feudal, a cărui construcție a început la sfârșitul secolului al XIV-lea și se continuă, prin adaugări successive; până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificație din lemn, înconjurată cu un șanț și val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea. Ne continuăm călătoria spre Iaşi.

Tariful include:
  • Transport autocar, dotat cu aer condiţionat, scaune rabatabile, linie audio-video;
  • Cazare 4 nopti în vilă/hotel 3***, cameră cu 2 paturi, baie proprie, tv;
  • 4 mic dejun;
  • Asistenţă turistică din partea agenţiei.

Tariful nu include:
  • Intrările la obiectivele turistice și opționale;
  • Alte servicii decât cele menţionate în programul excursiei.

IMPORTANT:
  • Tariful este valabil pentru un grup de 40 de persoane.
  • Pentru un grup mai mic de 40 de persoane, tariful se recalculează.
  • Agenția Marion Turism poate schimba ordinea obiectivelor turistice și ordinea opționalelor din program, fără a afecta structura excursiei.

Alte destinatii ce v-ar putea interesa